• T  T  T  T  
  • Od cudzoziemców wymagana jest karta pobytu i karta pracy
  • Pracodawca francuski występuje o zgodę na zezwolenie o pracę dla cudzoziemca
  • W ciągu 3 pierwszych miesięcy należy wystąpić o wydanie karty pobytu, podstawą do jej otrzymania jest poświadczenie zatrudnienia podpisane przez pracodawcę
  • Zezwolenie na pracę wydawane jest po zbadaniu lokalnego rynku pracy pod kątem możliwości skierowania na dane stanowisko bezrobotnego obywatela Francji, decyzję w tej sprawie wydaje Dyrekcja Departamentu Pracy, Zatrudnienia i Szkolenia Zawodowego
  • Urząd ds. Migracji Międzynarodowej przeprowadza badania lekarskie ( w Polsce lub we Francji ) i dopiero po wystawieniu świadectwa zdrowia wydawana jest umowa o pracę lub tymczasowe zezwolenie na pracę
  • Rodzaje zezwoleń na pracę:
  • jeżeli umowa zawarta jest na okres krótszy niż 1 rok wydawane jest tymczasowe zezwolenie na pracę ( ATP ) na odnawialny okres 9 miesięcy ( nie można zmienić w tym czasie pracodawcy );
  • jeżeli umowa zawarta jest na 1 rok lub dłużej wydawana jest jedna karta pobytu i pracy ( CST ) karta ważna jest przez jeden rok i możliwe jest jej odnowienie ( możliwa jest zmiana pracodawcy )
  • Na podstawie umowy o pracę, pozwolenia na pracę, świadectwa badania lekarskiego, dokumentów podróży można ubiegać się o kartę pobytu we Francji
  • Stale aktualna jest możliwość zatrudnienia obywateli polskich we Francji w oparciu o umowę polsko-francuską w sprawie wymiany stażów zawodowych

http://www.ambafrance.org.pl – Ambasada Republiki Francuskiej
http://www.travail.gouv.fr – Ministerstwo Zatrudnienia, Pracy i Solidarności Społecznej
http://www.omi.social.douv.fr – Urząd ds. Migracji Międzynarodowej

psycholog OfPr/19/0818

https://oferty.praca.gov.pl/portal/index.cbop#/szczegolyOferty?b03bc3f0bd więcej »

1 2 5
3 4 6
7 8