• T  T  T  T  
  • Istnieje możliwość przebywania przez cudzoziemców bez pozwolenia na pobyt do 3 miesięcy, przy czym po pierwszym miesiącu należy zgłosić się do miejscowego urzędu ds. Cudzoziemców
  • Pobyt dłuższy niż 3 miesiące wymaga uzyskania pozwolenia na pobyt
  • Uzyskanie pozwolenia na prace jest obowiązkowe dla pracowników z Polski
  • Wysoko wykwalifikowani specjaliści np. Branży medycznej lub informatycznej mogą starać się o pozwolenie na prace na podstawie rozporządzenia o wyjątkach od wstrzymania naboru pracowników zagranicznych
  • o pozwolenie na pracę występuje pracodawca, który składa wniosek do Agencji ds. Pracy (Arbeitsvermittlung), wniosek powinien zawierać:
    – poświadczenie kwalifikacji,
    – opis funkcji wykonywanych w przedsiębiorstwie,
  • Dokładny opis stanowiska pracy,
  • Warunki płacowe,
  • Potwierdzenie znajomości j.niemieckiego
  • Agencja ds. Pracy może wydać pozwolenie na pracę jeżeli na lokalnym rynku pracy nie znajdzie bezrobotnego obywatela niemieckiego (albo innego obywatela państwa, korzystającego z uprzywilejowanego dostępu do niemieckiego rynku pracy) spełniającego kryteria stawiane przez pracodawcę zagranicznemu pracownikowi
  • Procedura ta może trwać nawet do 6 miesięcy
  • Stale aktualna jest możliwość zatrudniania obywateli polskich w niemczech w oparciu o umowę polsko-niemiecką w ramach tzw. Pracownika-gościa na okres 12-18 miesięcy oraz podejmowania pracy sezonowej przez okres do 3 miesięcy

www.wirtschaft-polen.de – Wydział Ekonomiczno-Handlowy konsulatu Generalnego RP w Kolonii
www.arbeitsagentur.de – Federalna Agencja ds. Pracy (Bundesagentur fur Arbeit)

1 2 5
3 4 6
7 8