• T  T  T  T  
  • Możliwe jest przebywanie na terenie Holandii do 3 miesięcy w celach prywatnych, w tym również w celu poszukiwania pracy
  • Wymagana jest rejestracja w Biurze Policji ds. Cudzoziemców w ciągu 8 dni od przyjazdu do Holandii
  • Przebywanie w Holandii przez okres powyżej 3 miesięcy wymaga uzyskania od władz lokalnych „dowodu legalnego zamieszkania” na podstawie legalnego zatrudnienia
  • Uzyskanie pozwolenia na pracę jest obligatoryjne dla pracowników z Polski
  • Pracodawca musi wykazać, że przez 6 tygodni bezskutecznie poszukiwał odpowiedniego pracownika na lokalnym rynku oraz na terytorium innych państw „starej” Unii za pośrednictwem systemu EURES
  • Na pracodawcy zainteresowanym zatrudnieniem pracownika z nowego kraju członkowskiego spoczywa obowiązek wystąpienia dla niego o pozwolenie na pracę
  • Cala procedura, łącznie z ogłoszeniem wakatu, trwa około 3 miesięcy
  • W niektórych branżach możliwe jest wydawanie zezwolenia w ramach przyspieszonej procedury (bez poszukiwania pracownika na lokalnym i unijnym rynku pracy)
  • Branże w których, poszukiwani są zewnętrzni pracownicy ogłaszane są przez Centrum Pracy i Dochodów ( CWI )
  • Przed podjęciem pracy należy uzyskać w urzędzie skarbowym nr ( SOFI ) w celach podatkowych i ubezpieczeniowych

http://www.wehhaga.nl – Wydział Ekonomiczno-Handlowy Ambasady RP w Hadze
http://www.nlembassy.pl – Ambasada Królestwa Niderlandów w Warszawie
http://www.cwinet.nl – CWI – Centrum Pracy i Dochodów
http://www.werk.nl – Strona holenderskich służb zatrudnienia

psycholog OfPr/19/0818

https://oferty.praca.gov.pl/portal/index.cbop#/szczegolyOferty?b03bc3f0bd więcej »

1 2 5
3 4 6
7 8