• T  T  T  T  
  • Obywatele nowych krajów członkowskich mogą przebywać w Austrii do 3 miesięcy bez żadnych formalnych wymogów
  • Wymagane jest zezwolenie na pracę
  • Wniosek o pozwolenie na pracę i pobyt powyżej 3 miesięcy sporządza  zainteresowany cudzoziemiec, a przyszły pracodawca składa go w rejonowym  Urzędzie ds. Cudzoziemców
  • Pozwolenie wydawane jest tylko w przypadku jeżeli na dane stanowisko nie można skierować bezrobotnego z lokalnego rynku pracy lub z innego  kraju „starej” Unii Europejskiej
  • Cała procedura uzyskania pozwolenia trwa do 6 tygodni
  • Pozwolenie na pracę wydawane jest z reguły na 1 rok, pozwolenie na pobyt ważne jest na 5 lat
  • Pracownicy o najwyższych kwalifikacjach, kluczowi ze względu na niedobory w określonych branżach mogą uzyskać pozwolenie na pracę wg przyspieszonej procedury
  • Obowiązują również ograniczenia na świadczenie przez polskie firmy na terenie Austrii usług realizowanych poprzez pracowników z Polski. Dotyczy to działalności usługowej w ogrodnictwie, obróbce kamienia i metalu,  budownictwie oraz w usługach ochroniarskich, porządkowych (sprzątanie, czyszczenie obiektów)

http://www.handelsratpolen.at – Wydział Ekonomiczno-Handlowy Ambasady RP w Austrii
http://www.ams.at – Austriacka Administracja Pracy (Arbeitsmarktservice)

1 2 5
3 4 6
7 8